Esențe tari în sticluțe Fragonard – Grasse

E

”Vine valul, îmi ia calul”, zice cântecul, doar că de cele mai multe ori valul nu ne ia decât mințile, deși pe el, sărmanul, altceva îl interesează, și nu se întâmplă decât pentru o clipă, cât să spunem un ”da” răspicat, din străfundul sufletului, celui ce stă în fața noastră cu o cutiuță magică ce abia mai târziu (și doar în unele cazuri, evident) își va da arama pe față, dezvăluindu-și originile. Este și dificil să realizezi că, dincolo de lacrimile șiroinde și de strălucirea pietrei ce șade cuminte pe-un cerc prețios, mult așteptata cutiuță poate fi, de fapt, cutia Pandorei. Cum spuneam, însă, se întâmplă doar unora și nu-i musai să fim tocmai noi aceia.

Că odată cu ea, cu Decizia, vin multe altele, mai mici, mai mari, mai importante, mai de lepădat, că doar n-o veni neînsoțită pe teren advers, ei bine, nu-i motiv de supărare. Era de așteptat. Dar ca toate să fie la fel de greu de luat, asta chiar e o dilemă.

Esente tari in sticlute Fragonard - Grasse

De aceea, când am reușit, după îndelungi dezbateri și socoteli, să stabilim una dintre cele două destinații (da, două, căci am avut parte de program liber și program impus) pentru cele două săptămâni de miere (în cea de-a doua jumătate a lunii noastre de miere am muncit pe brânci pentru a acoperi costurile primei jumătăți), am trăit cea mai frumoasă victorie cu putință. Și când am rostit de câteva ori, cu voce tare, Nisa – Coasta de Azur, spre a mă convinge că e treabă la fel de serioasă precum verigheta de pe deget, am simțit cu adevărat că l-am prins pe Dumnezeu de-un picior.

Iar dacă spui Coasta de Azur spui și Cannes, fără doar și poate. Că doar n-om bate drumul până la Nisa fără să punem și noi piciorul pe tărâmul fabulos ce atrage în fiecare an atâția cineaști și cinefili deopotrivă.

Esente tari in sticlute Fragonard - Grasse

Însă, odată ajunși acolo, ne-am dat rapid seama că, dacă spui Coasta de Azur, spui multe altele, neștiute și de neratat. Iar Grasse s-a așezat frumos în capul listei, cu delicatețea orașului de provincie ce-și cunoaște prea bine propria frumusețe, dar își vede și lungul nasului.

Este aproape imposibil să vizitezi un astfel de oraș și să rămâi indiferent, iar primul indiciu că nu vei avea parte de o călătorie oarecare este însuși drumul de douăzeci de kilometri parcurs între Cannes și Grasse. El te poartă prin farmecul vederilor ce surprind peisaje din Provence, cu nesfârșite câmpuri de lavandă și cu lumină caldă. Este, da, imposibil să privești în jurul tău și să nu ți se pună un nod în gât.

Esente tari in sticlute Fragonard - Grasse

Considerat a fi Capitala Mondială a Parfumurilor, Grasse adăpostește acea cochetărie tipic franțuzească pe care cu greu o regăsești în orașele mari, invadate de amestecul cultural ușor haotic al locuitorilor lor, dar și de specificul milioanelor de turiști. Abia ajungând aici poți înțelege mitul eleganței și al apetitului dus la extrem pentru modă pe care cei mai mulți curioși îl caută la Paris, minunându-se că nu-i de găsit.

Parfumerii cu renume mondial și cu o tradiție îndelugată au devenit, în timp, adevărate obiective turistice ce fac deliciul celor ce le calcă pragul. Fie că vorbim despre Fragonard, Galimard sau Molinard, trei dintre cele mai cunoscute și mai apreciate parfumerii, avem de-a face cu oameni pasionați până în măduva oaselor de tot ce presupune această ”industrie”.

Fiecare dintre ele oferă turiștilor tururi de neuitat, menite să dea din casă atât cât să stârnească interesul și să le dezvăluie procesul prin care, pornind de la iasomie, trandafiri și tuberoze, florile regine ale artei parfumurilor, se ajunge la produsul finit. Mai mult decât atât, înțelegând perfect mersul actual al lucrurilor și adaptându-se noilor tendințe de atragere a vizitatorilor, organizează cursuri de inițiere, in cadrul cărora turișii au ocazia să-și creeze, după chipul și asemănarea lor, propriile parfumuri. Astfel că, dintr-o joacă mai mult sau mai puțin serioasă, pot deveni ei înșiși parfumieri, lăsând câte puțin din propria personalitate în sticluțe aromate.

Esente tari in sticlute Fragonard - Grasse

Și, pentru ca tabloul să fie complet, un astfel de tur de forță trebuie să se încheie la Muzeul Internațional al Parfumurilor, care completează experiența unei zile petrecute prețios.

Nu știu alții cum sunt, dar eu, cu fiecare călătorie în parte, mă conving de faptul că viața frumoasă se găsește oriunde, dar parcă-i mai ”nealterată” în toate acele locuri despre care se vorbește prea puțin, dar unde se trăiește mai mult și mai intens.

Despre autor

Maria

Într-o zi, sub tălpi are să-mi alerge nisipul...
într-o zi, sub tălpi are să-mi zboare marea...
într-o zi, voi fi lebăda neagră dintr-un balet pentru şchiopi
şi clapă de pian ce nu ştie cânta decât atins cu privirea...
într-o zi, n-am să mai fiu,
dar va rămâne în urmă-mi
un trup sub ale cărui tălpi
va alerga nisipul...

Hai să vorbim!

De Maria

Your sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.