Irealului bătrân Dobri, cu drag

I

       Îmi este greu, dacă nu chiar imposibil, să citesc povești despre bătrâni fără să-mi fie atinsă o coardă sensibilă ce atrage după sine – de cele mai multe ori – avalanșe de sentimente contradictorii de nestăvilit. Pentru că și-au dorit să ajungă la vârste ce păreau imposibile, deși n-au sperat nici măcar o clipă că li se poate întâmpla, și pentru că par neajutorați într-o atitudine demnă, iar un astfel de paradox nu poate trece neobservat. Și, firește, pentru că tuturor ne este dat să ajungem în același punct, fie că ne place sau nu.

Batranul Dobri Dobrev

De aceea mi-a luat ceva până să mă încumet să citesc despre Dobri Dobrev, un bătrân ce, după vorbă, după port, pare-a fi desprins din poveștile de demult. La cei 99 de ani ai săi, bătrânul locuiește în Baylovo, un sat din Bulgaria, și duce o viață pe care mulți ar considera-o ”la limita subzistenței”. Întreținându-se dintr-o pensie de 80 de euro pe lună, bunicul Dobri ia zilnic calea capitalei bulgare, unde, în haine ponosite, cu înfățișare de cerșetor sadea, încearcă să ajungă la inimile trecătorilor. Nu pentru sine, ci pentru cei din jur. Scopul, departe de a fi unul egoist, îndreptat către propria-i bunăstare, este unul singur: să strângă de la cei ce pot și să doneze celor ce nu pot. Eforturile i-au fost răsplătite în timp deoarece, gura târgului o spune, nu noi, de când s-a dedicat întru totul ”cerșetoriei”, a reușit să doneze nici mai mult, nici mai puțin de 40.000 de euro. Banii au mers către biserici și mănăstiri, dar și către orfelinate, fiind de un real și nesperat ajutor.

Batranul Dobri Dobrev

Astfel de oameni nu se nasc, din nefericire, în fiecare zi, iar cuvintele ce îi descriu sunt atât de mari încât, de-ar fi rostite, ar face ca întreaga lor poveste să cadă într-un ridicol nemeritat. Așa că, bunicule Dobri, ne înghițim vorbele – inutile, oricum – și ne-nclinăm în fața ta!

Despre autor

Maria

Într-o zi, sub tălpi are să-mi alerge nisipul...
într-o zi, sub tălpi are să-mi zboare marea...
într-o zi, voi fi lebăda neagră dintr-un balet pentru şchiopi
şi clapă de pian ce nu ştie cânta decât atins cu privirea...
într-o zi, n-am să mai fiu,
dar va rămâne în urmă-mi
un trup sub ale cărui tălpi
va alerga nisipul...

Hai să vorbim!

De Maria

Your sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.