Despre Vlad Eftenie şi iarna lui câştigătoare

D

„aici scrie Eftenie. poveşti despre oraş”

Aşa ne întâmpină fotograful Vlad Eftenie pe blog-ul său. Avertizându-ne că-i invadăm spaţiul virtual unde se joacă aşa cum îi şade bine artistului: cu imagini şi cuvinte. Şi o face cu decenţa omului care îşi cunoaşte bine bucăţica pe care cineva de sus, de mai jos sau de oriunde i-a ursit-o la începutul zilelor.

Nu vom face nici analize pe text, nici evaluări fotografice, căci astea sunt treburi de oameni mari care, dacă nu au competenţe într-una dintre cele două direcţii, măcar ar trebui să dovedească niscaiva aplecări spre critică. Iar în cazul de faţă, ambele variante se exclud.

Şi totuşi, de ce am pomenit de Vlad Eftenie? Ei bine, pare-se că românul – şi-aici e cazul să ne umflăm în pene – a tot fost pomenit în cercuri înalte şi foarte înalte, de pe la noi, mioritici şi cârcotaşi cum suntem, şi de pe la ei, cei mai din vest, dar şi din celelalte puncte cardinale. Şi nu fără un motiv întemeiat. Dacă spunem Sony World Photography, se prea poate ca mulţi dintre noi să nu aibă nicio reacţie, căci, dacă nu suntem cunoscători ai domeniului, astfel de competiţii ne sunt în mod cert străine. Pe scurt, însă, este vorba despre una dintre cele mai prestigioase competiţii de fotografie ale lumii care răsfrânge câte puţin din acest prestigiu asupra tuturor celor ce reuşesc să smulgă un premiu la una dintre categoriile din concurs. Iar Vlad Eftenie este unul dintre aceşti norocoşi.

Norocos şi mai degrabă talentat, căci singur norocul nu este suficient pentru a-i diferenţia pe cei cu adevărat sclipitori dintre cei buni şi foarte buni. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre câteva zeci de mii de participanţi.

Câştigând categoria Open Low Light, fotografia lui Vlad va fi expusă în cadrul Expoziţiei Sony World Photography Awards 2014 ce va avea loc la Somerset House, Londra, în perioada 1-18 mai. Carevasăzică, dacă vă încearcă gânduri năstruşnice, iar o aventură tipic englezească vă face cu ochiul de dincolo de Canalul Mânecii, vă sfătuim să nu rataţi ocazia să vă crească inima în piept şi să vă mândriţi cu un concetăţean de seamă la ei acasă. Şi asta ca să nu mai vorbim şi de prezenţa fotografiei în anuarul Sony World Photography Awards 2014.

Jos pălăria, Vlad! Jos pălăria!

Despre autor

Maria

Într-o zi, sub tălpi are să-mi alerge nisipul...
într-o zi, sub tălpi are să-mi zboare marea...
într-o zi, voi fi lebăda neagră dintr-un balet pentru şchiopi
şi clapă de pian ce nu ştie cânta decât atins cu privirea...
într-o zi, n-am să mai fiu,
dar va rămâne în urmă-mi
un trup sub ale cărui tălpi
va alerga nisipul...

Hai să vorbim!

De Maria

Your sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.