Sfârșitul de săptămână al copiilor a început cu Rainbow Warrior

S

Sfârșitul de săptămână părea foarte departe luni. Acum, când este deja sâmbătă, deci 1 iunie, ziua pe care picii o așteaptă la fel cum așteaptă Crăciunul și zilele lor de naștere, simt că sunt pregătită. Am răsfoit tot internetul în căutare de evenimente pentru copii în micul nostru mare oraș și-acum listă mea scurtă este, parcă, prea lungă. Până dimineață, nu știu cum, va trebui să mă rezum la câteva variante, ca nu cumva să transformăm bucuria de a avea de unde alege într-un haos nedorit.

Ce mă bucură este că, deși entuziasmul n-a fost prea mare nici în ograda copiilor, nici în cea a lui Gavroche, am reușit să vizităm Rainbow Warrior, nava-fanion a celor de la Greenpeace, care, de miercuri, 29 mai, și până duminică, 2 iunie, se va afla în Portul Constanța. De fel, ea străbate apele lumii, fie mări, fie oceane, cu scopul declarat de a trage un semnal de alarmă în ce privește poluarea și de a participa în proiecte științifice care să ne facă să deschidem ochii până nu va fi prea târziu. De altfel, nava însăși este un model în acest sens, fiind construită din materiale conforme normelor etice ale organizației, călătorind în cea mai mare parte cu ajutorul velelor și nedeversând deșeuri în mări și oceane.

În cadrul unui tur european care va ține cinci luni și care a început chiar la noi în țară, la Constanța, Rainbow Warrior pledează pentru așa-zisele ”soluții energetice curate”, care ar contribui major la protejarea climei. Concret, se dorește înlocuirea cărbunelui, foarte des folosit la noi în țară, dar nu numai, cu surse regenerabile precum soare sau vânt în procesul de producere a energiei.

Cum mesajul este unul puternic și se vrea a fi auzit și însușit nu numai de factorii de decizie ai țărilor pe care nava le vizitează, dar mai ales de către oamenii de rând, sunt organizate evenimente pentru publicul larg, atât la bordul Rainbow Warrior, cât și în port.

  • Rainbow Warrior

Noi am ales să luăm parte la un tur ghidat care durează în jur de 20 de minute. Practic, în grupuri de câte 20-30 de persoane, am trecut de la un ghid la altul – toți niște tineri frumoși și simpatici –  și am primit informații despre istoria navei, despre felul în care este organizată și funcționează, despre ceea ce își propune și ce a reușit să facă până în prezent.

Pentru cine nu are permis de intrare cu mașina în port, există un autobuz care pleacă la fiecare 15 minute de la Cuibul Reginei către Poarta 1, unde se află Rainbow Warrior. De luat în seamă, pe cuvânt, căci Prâslea și Amaliot s-au distrat de minune cu abuzu.

Mai mult, se pare că și ziua de 1 iunie va fi sărbătorită aici cum se cuvine, cu face painting și ateliere de origami și de pictură.

Altfel, iată pe ce-am mai pus noi ochii:

  1. Ziua Copilului la Mystic Beach City, între 12:00 și 16:00, unde sunt invitați Clovnul Coco, Trupa Suflețel și Magicianul Emilian,
  2. Ziua Copilului în Țara Piticilor, de la 11:00 la 19:00, unde se lasă cu magie, clovni, jocuri, dans, slime, trambuline, tobogane și o paradă a personajelor,
  3. Marele ePremiu al Orașului Constanța, între 11:00 și 17:00, în cadrul căruia vor avea loc curse de karting pe bulevardul Tomis,
  4. Joacă și ateliere caritabile la Ludens – joacă cu sens, între 10:00 și 15:00, unde vor avea loc ateliere gratuite de pictură, ceramică, limba spaniolă prin dans, în schimbul unor donații către programul Copii cu Viitor, care se îngrijește de copiii din centrele de plasament din județul Constanța,
  5. 1 Iunie la Inimi colorate, între 11:00 și 19:00, unde copiii sunt așteptați cu muzică, dans și multă joacă.

Să fie un 1 iunie magic! ❤️

Despre autor

Maria

Într-o zi, sub tălpi are să-mi alerge nisipul...
într-o zi, sub tălpi are să-mi zboare marea...
într-o zi, voi fi lebăda neagră dintr-un balet pentru şchiopi
şi clapă de pian ce nu ştie cânta decât atins cu privirea...
într-o zi, n-am să mai fiu,
dar va rămâne în urmă-mi
un trup sub ale cărui tălpi
va alerga nisipul...

Hai să vorbim!

De Maria

Your sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.