A fi sau a nu fi festival la Jurilovca – aceasta-i întrebarea

A

A fi sau a nu fi, bună întrebare. Nici astăzi, la câteva săptămâni de la acea luni de Rusalii, n-aș ști să zic dacă a fost. Căci, de-aș răspunde eu, m-aș grăbi să spun că festivalul nu a fost decât o glumă bună, cu două cașcarabete obosite, dar cam atât. De fapt, eu și locuitorii din Jurilovca, vizibil iritați de tentativa de eveniment ce le-a adus o mână de musafiri nepoftiți. De-ar răspunde, însă, cei ce l-au organizat, mă îndoiesc că ar avea aceeași părere și-ar fi convinși că festivalul a fost chiar festival și că cei ce zic altceva nu sunt decât niște cârcotași.

Când mi-a sărit în ochi evenimentul, m-am bucurat. Dar m-am bucurat cum se bucură Amaliotul când se lasă cu o ieșire în Satul de Vacanță, pentru că știe că urmează niște ore pe sufletul ei, cu roller coaster, castelul groazei, bărcuțe amețitoare, înghețată și vată de zahăr. Cam așa și eu. În sfârșit, aveam să ajung la Jurilovca, despre care auzisem tot felul de povești și unde, nu știu cum, nu știu de ce, ne este imposibil să ajungem altfel. În plus, aveam să ne bucurăm de-un festival autentic, cu priveliște de vis și mâncare și mai și.

N-a fost să fie, e adevărat, dar, privind înapoi, ziua a fost oricum frumoasă. I-am avut pe bunici cu noi, am ajuns într-un loc desprins dintr-o lume aparte, parcă mai luminoasă, parcă mai aproape de cer, deși, paradoxal, și rădăcinile-i sunt mult mai adânc înfipte în pământ, și am redescoperit locuri fantastice, cu care am copilărit, dar pe care le-am aruncat, fără să vrem, într-un sertar pe care nu l-am mai deschis de mult prea multă vreme.

  • Rusalii la Jurilovca

Nu am petrecut decât vreo oră în micul port din Jurilovca. Cu tot cu primele zece minute în care ne-am învârtit de colo colo, neștiind încotro să ne îndreptăm și nici cum să gestionăm răceala localnicilor, ba chiar ușoara furie cu care ne tot explicau că-n sat la ei nu-i niciun festival și că singurul festival care se-ntâmplă-n portul lor este cel din septembrie. Și, ce să vezi, acum, la mijloc de iunie, în pline Rusalii, numai septembrie nu e. Și cu tot cu cele câteva poze pe care ni le-am făcut în toate combinațiile posibile și din toate unghiurile, dar și cu cele zece minute cât am așteptat să ni se pregătească niște gozleme, plăcinte turcești atât de delicioase că aș mânca și eu, departe de a fi vreo gurmandă, zi de zi, dimineața, la prânz și seara, și cu cele zece cât le-am înfulecat.

Măcar, tot învârtindu-ne a neputință și a dezamăgire, am reușit să aducem un pic de lumină asupra unei dileme care ne-a tot frământat în ultima vreme, anume bucățica de Rai care face să se înghesuie români de-ai noștri, dar și – ori mai ales – străini doritori de sălbăticia exotică de pe la noi deopotrivă. Astfel că, în curând, vom ajunge în sfârșit la Gura Portiței. Cu plecare din Jurilovca, de unde, iată, am aflat că pornesc zilnic vaporașe și bărci, și unde am putea rămâne preț de câteva nopți.

Nu ne rămâne decât să ne luăm inima în dinți, căci în perioada asta s-ar lăsa cu o luptă cruntă cu niște mici bâzâitoare ce invadează delta până la sosirea toamnei târzii, și să adunăm mâna de oameni dragi alături de care vom înfrunta înaripatele. Până una-alta, eu visez cu ochii deschiși.

Iar data viitoare, cu siguranță vom face o plimbare și prin sat, căci din mașină, cel puțin, mi s-a dezvăluit în chip pitoresc, cu albastrul năucitor pe care doar în Grecia l-am mai văzut până acum. Și, sigur, vom mai înfuleca și niște gozleme, căci nu se poate să vii la Jurilovca, pe pământ românesc, dar printre lipoveni și să nu te înfrupți din bunătățile turcești.

Din Jurilovca, cu soare înăuntru-ne și în afară, spre Cetatea Enisala.

– Va urma –

Despre autor

Maria

Într-o zi, sub tălpi are să-mi alerge nisipul...
într-o zi, sub tălpi are să-mi zboare marea...
într-o zi, voi fi lebăda neagră dintr-un balet pentru şchiopi
şi clapă de pian ce nu ştie cânta decât atins cu privirea...
într-o zi, n-am să mai fiu,
dar va rămâne în urmă-mi
un trup sub ale cărui tălpi
va alerga nisipul...

Hai să vorbim!

De Maria

Your sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.